Πλεκτά ηλιακά πάνελ κερδίζουν την πρώτη θέση στο πρόγραμμα Νέων Αρχιτεκτόνων 2017 του μουσείου μοντέρνας τέχνης MOMA

Για 17η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το ετήσιο “πρόγραμμα Νέων Αρχιτεκτόνων” του μουσείου μοντέρνας τέχνης MOMA. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε νέους αρχιτέκτονες να διαγωνιστούν στη σχεδίαση υπαίθριων κατασκευών που παρέχουν “σκίαση, ανάπαυση και νερό” υπό συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην σχεδιαστική καινοτομία, προάγοντας παράλληλα περιβαλλοντικά θέματα όπως η βιωσιμότητα και η ανακύκλωση.

Την πρώτη θέση κατέκτησε το  έργο Lumen της Jenny Sabin Studio, μια κατασκευή από ελαφριές σωληνωτές δομές πλεκτού υφάσματος, που παρέχουν σκίαση και αλληλοεπιδρούν πολλαπλά με το περιβάλλον. Το ενεργό πλεκτό ύφασμα, που παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά, συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακτινοβολεί φωτίζοντας το χώρο τη νύχτα. Μέσω αισθητήρων γίνεται αντιληπτή η  παρουσία επισκεπτών στο χώρο και ο φωτισμός αλλάζει χρώματα, ενώ αναλόγως των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, ενεργοποιείται ένα σύστημα ψεκασμού υδρατμών-ομίχλης-  δημιουργώντας ένα δροσερό μικροκλίμα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ Κλωστοϋφαντουργικής τεχνολογίας και Αρχιτεκτονικής γίνεται όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις ελαφριές υπαίθριες κατασκευές όπου οι δύο τομείς λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Η κατασκευή θα εκτίθεται στο μουσείο ΜΟΜΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού 2017.

Δείτε περισσότερα στο The Architect’s Newspaper