Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και περιβαλλοντικές προκλήσεις, τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΔΑ

Με την παρουσία επιχειρηματιών και επαγγελματιών των κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης από όλη την Ελλάδα και φυσικά καθηγητών και φοιτητών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη της Κλωστοϋφαντουργίας σε έναν σύγχρονο κόσμο σχεδίασης καινοτόμων προϊόντων (Evolution of Textiles in a modern world of product creation)», στο συνεδριακό κέντρο της Πανεπιστημιούπολης 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν 80 περίπου άτομα, οργανώθηκε από το νέο τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής το οποίο προήλθε από την συνένωση των τμημάτων Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών και Μηχανικών Αυτοματισμού του πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, με την υποστήριξη και τη χορηγία του Συλλόγου μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς, από τον πρόεδρο του τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Πρινιωτάκη και από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργών, Ευάγγελο Λούρη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο διεθνώς καταξιωμένων επαγγελματιών στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, Θωμά Νάσιου (CEO, USTER Technologies AG, SWITZERLAND) και Βασίλη Φασόη (Digital Innovator in Engineered Textiles, NIKE, USA), που περιέγραψαν το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η σύγχρονη βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης και παρουσίασαν τις τεχνολογικές τάσεις στο σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Λούρης ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ να αναγορεύσει τους Θωμά Νάσιου και Βασίλη Φασόη σε επίτιμα μέλη του Συλλόγου για το έργο και την προσφορά τους στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης και τους απένειμε τιμητικές πλακέτες.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των πρόσφατων ευρωπαϊκών έργων στα οποία συμμετέχει το τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και σχετίζονται με τους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, από τον κύριο Ιωάννη Χρόνη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων. Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Η Βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης παραμένει σε παγκόσμια κλίμακα ένας από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς κλάδους και συνεχίζει να αναπτύσσεται αδιάλειπτα με υψηλούς ρυθμούς. Η ύφεση της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, που δημιουργήθηκε λόγω της μεταφοράς της παραγωγής σε άλλες περιοχές της υφηλίου, έχει αρχίσει ήδη να αναστρέφεται.

Η ζήτηση για πιο εξειδικευμένα, ποιοτικά και προσαρμοσμένα (customised) προϊόντα, για παραγωγές μικρότερης κλίμακας με μεγαλύτερη ποικιλία και συντομότερους χρόνους παράδοσης, αποτελούν τους πρακτικούς λόγους σταδιακά που οδηγούν σε ανάκαμψη την ευρωπαϊκή βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, ενώ οι σύγχρονες απόψεις των ευρωπαίων πολιτών για την επιχειρηματική ηθική, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενισχύουν τις τάσεις επιστροφής της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με νέους όρους και νέες προδιαγραφές. Στην τάση αυτή συμβάλλουν και οι νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την ταχύτητα, την εξατομίκευση και την αυτοματοποίηση της παραγωγής.

Η παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει φτάσει σε κρίσιμο κομβικό σημείο που επιβάλλει την γρήγορη προσαρμογή της βιομηχανίας Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ενταθεί η συστηματική έρευνα και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών. Όπως εύστοχα επεσήμανε ο Θωμάς Νάσιου και συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι, σε τέτοια θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος οι αλλαγές προχωρούν και επιβάλλονται σταδιακά από την κοινωνία προς την κρατική διοίκηση. Στις εξελίξεις αυτές οι κοινωνικές ομάδες και οι επιστημονικοί σύλλογοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, κάτι που ήδη έχει γίνει αντιληπτό από τον Σύλλογο μας ο οποίος σκοπεύει να εντείνει στο μέλλον τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εφαρμόζουν εθνικές στρατηγικές για την στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, στην Ελλάδα η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού είναι εμφανής. Σημαντικοί κρατικοί φορείς που στο παρελθόν εφάρμοζαν εθνικές στρατηγικές έχουν εξαφανιστεί. Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. καθηγητής Ευθύμιος Γράβας ανέφερε το παράδειγμα του Οργανισμού Βάμβακος που με το κλείσιμό του άφησε χωρίς καθοδήγηση, συντονισμό και τυποποίηση έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια η ευρωπαϊκή Κομισιόν χαρακτήρισε το ελληνικό βαμβάκι ως προϊόν μεγάλης σημασίας για την ΕΕ.

Μετά την πολύ επιτυχημένη αυτή εκδήλωση προσβλέπουμε σύντομα και σε άλλες και ευχόμαστε το νέο τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη της τεχνογνωσίας, των υποδομών και των ισχυρών ερεισμάτων στην πραγματική βιομηχανία και στον αξιόλογο ελληνικό επιχειρηματικό χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, που κληρονόμησε από το πρώην τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών. Το αισιόδοξο μήνυμα που αποκομίσαμε από τους εκλεκτούς ομιλητές είναι ότι το μέλλον του τομέα που υπηρετούμε σαν Σύλλογος έχει αμείωτο και επίκαιρο ενδιαφέρον, επιφυλάσσει δε πολλές ευκαιρίες σε όσους είναι έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούν.

Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας του Συλλόγου στους κ.κ. Θωμά Νάσιου και Βασίλη Φασόη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ευαγ.Λούρη
Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδου του Συνεδριακού Κέντρου του Παν.Δυτικής Αττικής